2007. augusztus 26., vasárnap

Euró a nagyvilágban

Euró a nagyvilágban
Népszerűség a zónán kívül

Kevéssé ismert tény, hogy az eurót az EU-n kívül további öt országban használják hivatalos vagy de facto fizetőeszközként. Ezek közül háromban az Európai Unió hozzájárulásával: Monacóban, San Marinóban és a Vatikánban. E három miniállam kétoldalú megállapodást kötött az unióval az egységes valuta sajátként való használatáról és egyúttal arra is jogot kapott, hogy saját, nemzeti hátoldallal vert euróérméket is kibocsásson. (Mivel a Vatikán emissziós joga a legkisebb, mindössze évi 670 ezer euró összértékű érme kibocsátására terjed ki, a pápai állam hátlapjával vert euróérmék a gyűjtők körében nagy népszerűségnek örvendenek. San Marino évente 1,940 millió összértékű eurót verhet, Monaco évente a francia kibocsátás ötszázad részére jogosult.) Ebben a három országban voltaképpen a francia, illetve az olasz kormánnyal korábban kötött monetáris megállapodásokat módosították az euró 2002-es bevezetésével.
Euróval fizetnek Andorrában is, de a Pireneusok völgyei közt megbúvó miniállam még nem kötött megállapodást erről az EU-val, noha a tárgyalások 2004 októberében megindultak. A személyi jövedelemadó hiányáról híressé vált parányi hercegség saját euróérme verésére is jogot szeretne kapni.
Szintén az euró számít de facto pénznemnek Montenegróban és Kosovóban. Erről nincs megállapodás, e két területen 2002 előtt a német márka volt a tényleges pénznem, és ezt a szerepet örökölte meg az egységes valuta. Kosovó és Montenegró természetesen nincs felhatalmazva arra, hogy saját maga bocsásson ki euróérméket vagy bankjegyeket.
Az elmúlt hetekben Izlandon is vita kezdődött arról, hogy az országnak esetleg be kellene lépnie az eurózónába, miután január óta a szabadon lebegő izlandi korona árfolyama harminc százalékkal gyengült az euróval szemben (főleg a folyó fizetési mérleg óriási hiánya, illetve a devizaadósság-állomány felduzzadása miatt). Az izlandi kormányfő és a jegybank elnöke is pártolná, ha a szigeten az euró lenne a hivatalos pénznem, de ehhez az EU álláspontja szerint előbb be kellene lépniük az unióba – amiről viszont Izland hallani sem akar, az EU-tagság ugyanis a halban igen gazdag part menti vizek megnyitását követelné a többi tagország halászhajói előtt.
Az euró bevezetése az EU engedélyével a fenti kivételek dacára csak az uniós tagországok számára lehetséges, a maastrichti kritériumok teljesítése után. A kritériumok: a fogyasztói árak éves növekedési üteme legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a legjobban teljesítő három EU-tag átlagát, a hosszú lejáratú államkötvények hozama legfeljebb 2 százalékponttal, az államháztartási hiánynak a GDP 3, az államadósságnak 60 százaléka alatt kell maradnia, a nemzeti valuta árfolyamának stabilitását két év ERM-tagsággal kell bizonyítani.

http://www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=123760

Nincsenek megjegyzések: